Kardiovaskularno zdravlje
Kardiovaskularne bolesti (KVB) vodeći su uzrok prijevremenog obolijevanja i smrtnosti diljem svijeta. One zahvaćaju srce i krvne žile. U najvećem broju slučajeva kardiovaskularne bolesti nastaju odlaganjem masnih naslaga u stijenkama krvnih žila u procesu zvanom ateroskleroza. Kako taj proces napreduje nastaju plakovi. Plakovi su skloni pucanju, nakon čega se na njima stvara ugrušak. Taj ugrušak tada može djelomično ili u potpunosti začepiti krvnu žilu što može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Kardiovaskularne bolesti su koronarna bolest srca, infarkt miokarda, moždani udar, aritmija, zatajenje srca. Čimbenici rizika na koje ne možemo utjecati su spol, dob i genetsko nasljeđe, a čimbenici na koje možemo utjecati su pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna prehrana, prekomjerna upotreba alkohola, dijabetes tip 2, hipertenzija, dislipidemija, debljina.
Preporuke za smanjenje KVB su prestanak pušenja, održavanje zdrave tjelesne težine, redovita tjelesna aktivnost i uravnotežena prehrana. Smjernice za uravnoteženu prehranu su visoki unos voća i povrća, unos vlakana i cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova, ograničenje unosa mesa, osobito crvenog,i dovoljan unos ribe (prema preporukama American Heart Association 1-2 obroka tjedno). 5,6,7,8,12
Izvori omega-3 masnih kiselina
Dvije glavne kategorije višestruko nezasićenih masnih kiselina, koje razlikujemo prema položaju dvostruke veze, su omega-3 i omega-6. Tri najvažnije omega-3 masne kiseline su EPA (eikosapentaenska kiselina), DHA (dokosaheksaenska kiselina) i ALA (alfa-linolenska kiselina). EPA i DHA su dugolančane omega-3 masne kiseline najviše prisutne u ribi,masnoj ribi (losos, tuna, haringa, skuša, sardina) te algama i plodovima mora. ALA je srednjelančana omega-3 masna kiselina prisutna u hrani biljnog podrijetla i biljnim uljima. Najvažniji izvori su sjemenke, orašasti plodovi, laneno i sojino ulje. 1,2,3,4,5
Djelovanje omega-3 masnih kiselina
Učinci omega-3 masnih kiselina uvjetovani su različitim mehanizmima. EPA i DHA ugrađuju se u fosfolipide staničnih membrana te posljedično mijenjaju sastav i funkciju membrane, ekspresiju gena i sintezu eikozanoida. Omega-3 indeks je parametar koji pokazuje razinu EPA i DHA u staničnim membranama crvenih krvnih stanica izražen kao postotak ukupnih masnih kiselina. Indeks manji od 4 % može pokazati veću pojavnost bolesti srca i krvnih žila, dokje indeks veći od 8 % povezan snajnižim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Studije pokazuju da omega-3 masne kiseline djeluju antihipertenzivno, protuupalno, antiaritmijski, antiagregacijski, djeluju na neke aspekte srčanefunkcije te djeluju na smanjenje triglicerida. Omega-3 imaju nekoliko protuupalnih učinaka,a upala je rizik za početak razvoja ateroskleroze. EPA i DHAdjelujuna medijatore upale, prema istraživanjima smanjuju CRP, interleukin 6 i TNF-α. Glavni učinak omega-3 masnih kiselina je na snižavanje triglicerida. Visoke koncentracije triglicerida u krvi predstavljaju čimbenik rizika za aterosklerozu i kardiovaskularne bolesti. Dokazano je da uzimanje viših doza EPA i DHA (3-4g/dnevno) može smanjiti razine triglicerida za 25 do 50 %. FDA je odobrila uzimanje dozeod 4g dnevno, uz nadzor liječnika, za terapiju hipertrigliceridemije. 1,2,3,4,9,10,11
Suplementi omega-3 masnih kiselina
Prema preporukama dnevni unos EPA+DHA trebao bi biti otprilike 250mg dnevnoza održavanje normalne funkcije srca. Preporučenu dnevnu količinu trebalo bi primarno unijetiuravnoteženom prehranom, ali kada to nije moguće u obzir se uzima uvođenje suplemenata. Na tržištu se mogu pronaći preparatikoji sadrže EPA i DHArazličitih oblika i doza, mogu sadržavati riblje ulje, uljejetrebakalara, ulje krila i ulja lososa.Važno je da pripravak bude visoke čistoće i
koncentracije što omogućava maksimalnu apsorpciju. Solgar omege prolaze proces hladnog prešanja i purifikacije kojim se odstranjuju teški metali, pesticidi, poliklorirani bifenoli i dr. Solgar Omega-3 kapsule dobivene su procesom molekularne destilacije, čime se uklanjaživa. Rezultat su proizvodi iznimno visoke čistoće i koncentracije. 2,3,10
Solgar Omega-3 caps a60
Preporučena dnevna doza, 1 kapsula, sadrži:
- 1000mg ribljeg ulja od čega EPA 160mg i DHA 100mg.
Takav oblik može se preporučiti kod prehrane siromašne ribom, za prevencijute pojedincimabez kardiovaskularnih komplikacija.
Solgar Omega-3 Double Strength caps a 30
Preporučena dnevna doza, 1 kapsula, sadrži:
- 1200mg ribljeg ulja, od čega je EPA 360mg i DHA 240mg.
Ovaj oblik svišim dozama EPA iDHA može se preporučiti pojedincimaspovišenim razinama triglicerida, problemima scirkulacijom i kod prisutnih upalnih procesa.
Solgar Full Spectrum Omega Salmon Oil
Dobiven je od pročišćenog ulja norveškog lososa. Losos je jedan od najbogatijih izvora EPA i DHA što ga čini izuzetno zdravim. Udio EPA, DHA i drugih masnih kiselina i njihov omjer pronađen u Solgar Full Spectrum Omega Salmon Oil sličan je kao i onaj u divljem lososu. Sadrži cijeli spektar omega masnih kiselina – 3, 5, 6, 7 i 9. Sadrži i vitamin D koji pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava te karotenoid astaksantin koji ima antioksidativno djelovanje. Zbog sinergijskog djelovanja navedenih komponenti može se preporučiti kod kardiovaskularnih komplikacija, hipertenzije, dermatoloških problema (dermatitis, akne).
U preporučenoj dnevnoj dozi, 2 kapsule, sadrži ulje lososa 2400 mg, od čega:
- 200 mg EPA
- 215 mg DHA
- 30 mg DPA
- 55 mg ostalih omega 3
- 130 mg omega-5 i 7
- 70 mg omega 6
- 420 mg omega 9
- 20 µg astaksantin
- 200 IU vitamin D
Ida Barišić Novak, mag.pharm.
1. Fish oil: Physiologic effects and administration; Author:Dariush Mozaffarian, MD, DrPH Section Editor:Mason W Freeman, MD Deputy Editor:Sara Swenson, MD Literature review current through:May 2024.This topic last updated:Dec 05, 2023.
2. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020 byJacqueline K. Innes and Philip C. J. Mol. Sci.2020
3. Annual Review of Pharmacology and Toxicology Pros and Cons of Long-Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Cardiovascular Health Ivana Djuricic1 and Philip C.
4. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular diseases; Carl J Lavie1,Richard V Milani,Mandeep R Mehra,Hector O Ventura
5. Lipid management with diet or dietary supplements; AUTHORS: Christine C Tangney, PhD, Robert S Rosenson, MD SECTION EDITORS: Mason W Freeman, MD, David Seres, MD DEPUTY EDITOR: Sara Swenson, MD
6. Hypertriglyceridemia in adults: Management; AUTHORS: Robert S Rosenson, MD, Robert H Eckel, MD SECTION EDITOR: Mason W Freeman, MD DEPUTY EDITORS: Susan B Yeon, MD, JD, Sara Swenson, MD
7. Overview of primary prevention of cardiovascular disease;AUTHOR: Charles H Hennekens, MD, FACPM, FACC SECTION EDITORS: David Seres, MD, Freek Verheugt, MD, FACC, FESC DEPUTY EDITORS: Sara Swenson, MD, Susan B Yeon, MD, JD
8.https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2023/01/Kako-sprijeciti-kardiovaskularne-bolesti.pdf
9. Dose-response effects of omega-3 fatty acids on triglycerides, inflammation, and endothelial function in healthy persons with moderate hypertriglyceridemia; Ann C Skulas-Ray,Penny M Kris-Etherton,William S Harris,John P Vanden Heuvel,Paul R Wagner, andSheila G West
10.Functional Lipids and Cardiovascular Disease Reduction: A Concise Review byDeborah O. Omachi,Alberta N. A. Aryee and John O. Onuh. Nutrients2024.
11.An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health byAndrew Elagizi, Carl J. Lavie, Evan O’Keefe, Keri Marshall, James H. O’Keefe and Richard V. Milani Nutrients2021.
12. https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/33570/Rizik-za-razvoj-bolesti-srca.html